Dåbssmykker

Dåbssmykker er en meget populær gave på gavebordet, når der skal fejres barnedåb. Et smykke er nemlig uforgængeligt og kan således bevares som minde om den store dag hele livet. Også når dåbsbarnet en dag er en voksen kvinde eller mand. Måske kan smykket endda gå i arv til den næste generation.

Her kan du finde inspiration til dåbssmykker og læse mere om, hvilke typer smykke til barnedåb, der findes.

2 typer dåbssmykker

Når man taler om dåbssmykker, er der generelt to forståelser for, hvad et barnedåbssmykke egentlig der. Der skelnes nemlig mellem arvestykker – og gaver.

I nogle familier er der i forvejen et særligt dåbssmykke, som dåbsbarnet bærer på selve dagen som en lykkeamulet. Oftest i form af et kors eller et andet religiøst symbol, som kan være med til at understøtte den ceremonielle handling, som en barnedåb er. Disse dåbssmykker har ofte været anvendt i mange generationer og der er således tale om et meget betydningsfuldt smykke.

Et dåbssmykke kan dog også være et smykke, man får foræret i gave til sin barnedåb. Måske kan det sidenhen gå hen og blive et arvestykke – men i første omgang er der altså tale om en smykkegave, der kan minde barnet om den store dag fremadrettet.

Dette kan der i øvrigt også ligge en hel tradition gemt i. I hvert fald har gaver af ædelmetal været kendt helt tilbage til oldtiden, hvor man mente at guld og sølv var skabt af guderne og kunne yde bæreren af smykket eller amuletten beskyttelse mod det onde.

Mange forskellige smykker til barnedåb

Du kan forære hvilket som helst af de fine smykker til barnedåb, men det er oftest halskæder og armbånd, der bliver pakket ind. Både fordi begge dele kan bruges af et lille barn og fordi vedhængene senere kan flyttes over på en længere kæde, i takt med at barnet bliver voksen.

Vedhængene kan være hvad som helst, men der findes særligt 3 slags, der går igen:

  • Kors. Ved dåben optages barnet i den kristne tro og et kors er derfor oplagt som dåbssmykke. Der findes mange forskellige typer kors – fra de enkle og grafiske til de smukt dekorerede Dagmarkors. Du kan finde et stort udvalg af smykker til barnedåb online her.
  • Stjernetegn. Troen på at fødselstidspunktet og stjernernes placering på himlen kan have betydning for et menneskes personlig og fremtidige liv er meget udbredt. Derfor er et dåbssmykke med udgangspunkt i barnets stjernetegn også en meget brugt dåbsgave. Du kan finde mange fine dåbssmykker med stjernetegn her.
  • Bogstaver. Forbogstavet i barnets navn eller et vedhæng med barnets navn indgraveret er naturligvis også en oplagt gave, når du gerne vil finde smykker til barnedåb. Du kan finde inspiration her.

Når du køber dåbs smykker, behøver du i øvrigt ikke købe børnesmykker. Du kan sagtens vælge smykker til voksne. Det vil nemlig sandsynligvis først være senere barnet kommer til at bære smykket alligevel.

Vil du gerne finde en anden betydningsfuld gave, men i tvivl om barnedåbs smykker er noget for det pågældende dåbsbarn? Så kan du finde inspiration og andre forslag på siden Dåbsgaver i sølv.

Find flere ideer til dåbgaverne her.