Aktiedepot i dåbsgave - Sådan gør du

Aktier, ETF’er (exchange traded fund) eller investeringsforeninger kan være en glimrende dåbsgave. Dels er det en lidt sjovere og mere meningsfuld gave end f.eks. pengegaver, og derudover er der mulighed for, at dåbsgaven stiger meget i værdi op til 18-års alderen afhængigt af, hvilket værdibevis man køber.

En anden grund til at et værdibevis kan give rigtig god mening i forhold til pengegaver er, at der formentlig vil gå mange år, før barnet kommer til at realisere værdibeviset, hvorfor der er mulighed for, at værdibeviset stiger meget i værdi.

At oprette et aktiedepot i dåbsgave kan også være en god anledning til fremover at give et indskud ved fremtidige festlige lejligheder såsom børnefødselsdage og konfirmationer. Men hvad er reglerne på området? Hvordan opretter man aktiedepotet? Og skal man vælge aktier, ETF’er eller investeringsforeninger?

Hvad er reglerne og beskatningen på området?

Der gælder naturligvis en række regler for, hvordan du opretter et aktiedepot til mindreårige, og så skal du naturligvis også være opmærksom på beskatningen:

  • Du kan godt oprette et aktiedepot i dåbsgave, men du skal bruge barnets fulde navn og CPR-nummer, før du kan oprette kontoen, hvorfor det kan give god mening at konsultere barnets forældre eller værge, før du opretter kontoen.
  • Udbyttet vil blive beskattet hos dig, indtil udgangen af det år, hvor barnet fylder 18 år. Køber du dog aktier, ETF’er eller andele i investeringsforeninger som ikke udbetaler udbytte, vil værdistigningen ikke blive beskattet, før barnet realiserer værdien af værdibeviset.
  • Værdibeviser i gave beskattes på samme måde som pengegaver. Det vil sige, at du som forældre kan give skattefrit op til gavegrænsen på 67.100 DKK (gældende for 2020). Skat definerer ikke en decideret afgiftsfri gavegrænse for gaver fra andre end nærmeste familie, men skriver at ”Almindelige gaver til jul, fødselsdag, barnedåb, konfirmation, bryllup, ved fratrædelse, jubilæer, lignende lejlighedsgaver og reklamegaver af beskeden værdi er skattefri.” Du kan læse mere på Skats hjemmeside.

Aktier, ETF’er eller investeringsforening?

Når du opretter et aktiedepot i dåbsgave, bør du selvfølgelig overveje, hvilke værdibeviser barnet skal have. Selvom det kan være sjovt at købe aktier i dåbsgave, er det ikke noget vi vil anbefale. Dels bliver det noget bøvl med udbytterne, som der både skal betales skat af og som skal geninvesteres, og dels er risikoen i sagens natur større, når alle pengene lægges i et selskab. I stedet anbefaler vi ETF’er eller investeringsforeninger som typisk er mere diversificeret i mange selskaber, og derudover behøver man typisk ikke rode med udbytter, da ETF’erne selv geninvesterer beløbet.

Hvis vi skulle sammensætte et aktiedepot i dåbsgave, ville vi købe ETF’er i det amerikanske aktieindeks S&P500 eller det danske C20-indeks. På den måde slipper man for uden videre at tabe hele beløbet, og historisk har S&P500 og C20-indekset steget med 7-8% årligt. Derudover anbefaler vi, at man starter et aktiedepot for mindreårige hos online banker såsom Nordnet, hvor kurtagen er lav, og hvor der ikke er noget årligt depotgebyr.

Konklusion

Værdibeviser er efter vores vurdering den perfekte gave i dåbsgave, da der er mulighed for mange års værdistigning, inden barnet realiserer beløbet. Når barnet er blevet voksen, kan det overveje et nyt badeværelse, eller andre store renovationer, som der ellers ikke ville være penge til.

Vil du se ideer til mere traditionelle dåbsgaver, så kan du finde dem her.